KASVIHUONEESSA 

Kuten olen koko kesän nurissut, eivät tomattini ole voineet hyvin. Ja nurina jatkuu... 

Jostain syystä noin puolet raakileista ei kasvata kokoa enää. Ne kyllä kypsyvät ja maistuvat hyviltä, mutta koko on kirsikkatomaattien luokkaa. Liekö syynä liian vähäinen lannoitus? Olen meinaten unohtanut nyt elokuussa lannoittaa viikoittain . Lisäksi osassa raakileita näkyy jonkin taudin merkkejä! Tomaateissa on a) laikkuja (kuten kuvankin isossa raakileessa näkyy) tai b) ne mätänevät. No onneksi niistäkin nyt satoa silti on tullut, mutta ei niin paljoa kuin odotin. Olisin halunnut kokeilla ketsupin tekemistä . Ehkä ensi vuonna sitten!

Kurkkuja on tullut PAAALJON. Meidän piskuinen kasvihuone on pitänyt neljä taloutta kesä-elokuun kurkuissa. Ja tämä tarkoittaa kahta kurkkua per viikko. Lisäksi useat muut tutut ja naapurit on saaneet niistä osansa. Meidän pihalta ei ole päässyt pois ilman kurkkua  . Syksyn tullen tulee näitä kaikenlaisia mutantteja, kuten kuvassa näkyy. Mahtaako tuokin johtua lannoitteen puutteesta? Huomenna saan poimia taas viitisen kurkkua tuliaisiksi kyläilypaikkoihini . Ja se piti vielä mainitsemani, että kurkkuköynnöksiä huoneessa on viisi, joista kolme on oma kasvattamia ja kaksi ostin tainta. Hienointa on, että parhaiten kurkkuja ovat tuottaneet itse kasvattamani taimet!

Vihreitä paprikoitakin on saatavilla. Tänä vuonna siirsin ne eri kohtaan kasvihuonetta kuin viime vuonna. Viime kesänä sain kolme paprikaa joskus syyskuussa ja nyt tänä vuonna olen jo saanut kolme paprikaa ja lisää on tulossa. Raakileet kasvavat tosi nopeasti. Toivotaan vain riittävän lämpimiä kelejä!

Hehkutin viime viikon lopulla maisseja. Tosiaan poimin viime lauantaina ensimmäiset kolme maissia. Ja ne olivat isoja ja makeita . Päätyivät grilliin venetsialaisissa. Harmi vain niistä ei ole todistusaineistoa! Seuraavista kypsistä lupaan sitten ottaa kuvan ja tehdä postauksen.

 

PUUTARHASSA KUKKIVIA

Ampelipetuaniat jaksavat kukkia ja kukkia, kunhan vain emännys nyppisi ahkerammin lakastuneet pois .

Samoin pelakuut kukkivat runsaasti. Jätin noita pelakuita viisi sisälle valmistuvaan eteiseen. Niistä on tullut pitkiä ja honteloita, mutta kukkimaan nekin nyt alkavat.

Olen koittanut varjella pelakuita ja petunioita sateelta, siksi ne tässä ovat seinän vierellä. Kunhan vain sataisi eikä vain näyttäisi alkavan sataa .

Tässä on päivityskuva rengaspenkistä. Isohirvenjuuri lopetti kukintansa ja katkaisin kukkavarren pois. Samalla nitistin lehtiä reilulla kädellä pois (takana isot vihreät lehdet). Kuunlilja on tässä ryhmässä kärsivä. Kuten olen valitellut, ei täällä ole satanut ja tämäkin penkki on päässyt muutamaan otteeseen kuivumaan melkoisen pahasti. Ehkä siinä syy kuunliljankin kunnolle. Muutaman perennan olen tästä ryhmästä jo leikannut lyhyeksi. Jotta jotain väriä olisi tässäkin, ostin pari krysanteemia iloksi.

 

TYÖN ALLA...

Viime lauantain, kun helle vielä meitä lämmitti sain nurmikot matalaksi ja tämän pengermän siistittyä. Edellisen kerran siistein sen juhannuksen tienoilla. Tähän on yritetty saada niittyä aikaiseksi, mutta tulokset ovat vaihtelevia. Tänä alkukesänä oli taas uusia lajikkeita ja mm. päivänkakkara oli levinnyt laajemmalle. Mutta kuivuus ja rinne haittaavat. Mikä tässä neuvoksi?`Pengermää on hankala pitää siistinä tai ainakin omasta mielestäni ruohon rehottaessa pitkänä siinä, se on tosi epäsiistin näköinen. Samoin tuo sepelin ja pengermän raja on hankala. Olen senkin heinäkuussa juuri nyppinyt siistiksi ja taas se on tuon näköinen. Hain jo Roundup:a sepeliä puhdistamaan... Entäs nuo angervot, pitäisikö ne jo leikata syksyllä/keväällä matalaksi? Tässä pengermässä on siis tuo meidän maakellari ja se ulottuu talon seinämään (rinnetalo).

Ideoita otetaan vastaan  

Meillä on tontilla siis uusi ja vanha talo. Tänä kesänä olemme laajentaneet pihaa tuon vanhan talon ympärille. (Se mitä tuolle vanhalle talolle tulee tapahtumaan, on vielä "arvoitus", haaveissa olisi sen korjaaminen ns. perinnetaloksi...) Talon ja tien välistä on kaadettu puita ja sitä on tasoitettu. Vanha omenapuu säästettiin koristeena. Se omenat ovat aivan hirvittäviä, niitä ei kertakaikkiaan pysty syömään! Siksi tuohon eteen on istutettu kolme uutta omenapuuta. Lisäksi siinä on vielä yksi mustaherukkapensas odottamista siirtoa oikeaan paikkaan. Meillä tuntuu olevan noiden marjapensaiden alkuja joka paikassa. Ja tässä etualalla on se uusin perennapenkki. Sitä olisi tarkoitus laajentaa ensi keväänä. Tuohon pitäisi tulla "somisteeksi" isoja kivilohkareita, joiden avulla siihen saa eroteltua lisää kasvualaa. Ajattelin siirtää isohirvenjuuren tähän ja rajata sille niillä isoilla kivillä oman kolon, jossa saa rauhassa rehottaa. Lisäksi haaveilin syysleimuja tähän. Tuonne tien reunaan siis pitäisi tulla riukuaita, joka on jo tässä vaiheessa:

 

En saanut eilen voitettua kaikkia omenoita. Eli urakka jatkuu tänään... Huomenna sitten taas sadonkorjuupäivitystä niiden osalta!

Kunpa tänään jo sataisi tasaisen rauhallisesti koko päivän...!