Kuluneen viikon keskiviikkona 23.5 kasvimaa tuli siihen kuntoon, että sain alkaa tehdä kylvöjä. Tässä kasvimaassa on nyt kasviksia tulossa kolmatta kesää. Kahtena vuonna siihen on lisätty lehmän lantaa ja kompostia. Niin tänäkin vuonna. Syksyisin pelto on aurattu ja keväällä jyrsitty ainakin kahteen kertaan. Nyt minulla on koko kasvimaa varattu muulle paitsi perunalle, sille tehtiin oma peltonsa pihan toiselle laidalle. Perunat istutettiin torstaina 24.5. Siemenperunana on Sakua ja sitä istutettiin kymmenen kiloa. Kasvimaani on siis tämän näköinen:



Kiviä tuosta maasta on joka vuosi poimittu paaaljon. Niin tänäkin vuonna. Ehkä ne joskus loppuu wink.

Vasemmassa yläkulmassa on turpeesta tehty kasvipenkki odottamassa maisseja, jotka on esikylvetty ja ovat kasvamassa kasvihuoneessa vielä kuukauden. Maissipenkin reunaan istutin muuten viisi mintun taimea, jotka ostin sieltä Uudenkaupungin kukkamessuilta. Puukehikossa puolestaan ovat hyvässä vauhdissa kasvamassa valkosipulit. Seurataan, tuleeko niistä jotain... blush Vähän itseäni epäilyttää.

Siemenet hankin tänä vuonna jo aikaisemmin kertomaltani hyötykasviyhdistykseltä. Kylvöissä yritin jo viime vuonna hyödyntää kasvipareja, jotka suojaavat toisiaan ötököiltä ja kasvitaudeilta. Istutussuunnitelman tein pitkälti viime vuoden perusteella. Tässä vielä luettelo kylvämistäni lajeista pellon vasemmasta reunasta oikeaan.

1. lehtisalaatti "Lolla Rossa" (luomusiemen)
2. salaattisekoitus babyleaf sekä Rapea keräsalaatti "Ice King" (luomusiemen)
3. - 8. silpoydinherne "Kelvedon Wonder" (biodynaaminen siemen)
9. purjosipuli "Hannibal" (luomusiemen)
10. punajuuri "Boltardy" (kylvönauha)
11. punaajuri jatkuu sekä lanttu "Lomond" (luomusiemen)
12. lanttu jatkuu sekä punajuuri "Detroit 2"
13. - 14. keltasipuli
15. porkkana "Early Nantes" (kylvönauha) 
16. "Early Nantes" jatkuu sekä porkkana "Berlicum" (luomusiemen)
17. "Berlicum" jatkuu
18. "Berlicum" jatkuu sekä tilli
19. kehäkukka
20. keltasipuli
21. kukkakaali "Sunset" F1 sekä persilja
22. -24. keltasipuli
25. purjosipuli "Hannibal"

Eli isona apuna on siis ripotella sipulirivejä  muiden lajien joukkoon sekä kylvää kehäkukkaa porkkanoiden lähelle. Herneet puolestaan ovat eri paikassa kuin edellisinä vuosina. Suurin piirtein näillä avuin rivien paikat määritin.

Herneitä liotin vuorokauden vedessä ennen kylvöä ja pakkauksen ohjeen mukaan laitoin herneet paririveihin. Näin ei kuulemma tarvitse erikseen tukea! Mielenkiintoinen kokeilu smiley. Tuo hernelajin pitäisi muutenkin olla matalaa.

Siemennauhoja käytettäessä pitää vako muistaa kastella hyvin ennen nauhan levitystä. Näin se nauha "tarttuu" maahan kiinni ja levitys on helpompaa. Siemenet myös itävät varmemmin, kun ne kastuu heti kylvettäessä ja paperinauha "sulaa" pois.

Porkkanoita laitoin sekä aikaista kesälajia (Early Nantes) sekä vanhaa varastoitavaa lajia (Berlicum). Purjosipulin olin esikasvattanut sisällä, samoin kukkakaalit, jotka ovat vieläkin taimina kasvihuoneessa.

Sipulia ja hernettä laitan vielä perunapellon laitaan lisää. Niitä kun ei ole koskaan liikaa wink. Sinne jäi sopivasti yksi sänki vaille siemenperunoita!

Herukoita olisi tänä vuonna tulossa rutkasti, kunhan ei nyt tule hallaa! Näitä meidän puskia on siirelty viime keväänä ja viime vuoden sato jäi siksi heikoksi. Tänä vuonna annoin sitten aimoannoksen Nekon luomuravinnetta (eli sitä kanankakkaa) juurelle ja johan puskat virkistyivät! Tosi hyvää lannoitetta, suosittelen!



On se ihanaa, kun luonto on taas niin vehreänä! Nautitaan alkukesän joka hetkestä!