Eilen ensimmäisen sateisen lomapäivän kunniaksi päätin leipoa kasan pikkuleipiä. Eipä tarvitse pipareiden takia lähteä kauppaan ja voi toivottaa vieraatkin hyvillä mielin tervetulleeksi. Kuvan asettelu ei ole järin houkutteleva, mutta kaikki tekeleeni onnistui kutakuinkin hyvin. Totesin vain, että kiertoilmaa ei kannata käyttää pikkuleipien kanssa. Paistojäljestä ei tule tasaista... Vai liekö vika meidän uunissa.

 

Vasemmalla reunassa on Ässiä (taikinasta n. 60 kpl)

225 g voita

4,5 dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria

1 kananmuna

1 tl vaniljasokeria

Vaahdota voi ja jauhot, lisää sokeri ja kananmuna joukkoon, vaahdota kaikki. Käytä pursottimessa 8mm tähtihyllaa. Pursta pikkuleivät S:n muotoisiksi. Ripota pinnalle kanelisokeria. Paista 225 asteessa 8-10 minuuttia.

Näissä ei siis ole lainkaan nostatusainetta, joten piparit voi huoletta laitta tiiviisti uunipellille. Osan jätin sokeroimatta päältä, hyviä tuli niinkin :) Ohje on Ulla Svenskin Lempileivonnaiset kirjasta ( Otava 2009)

 

Keskellä on Viipalepiparkakkuja (taikinasta n. 70 kpl)

200 g margariinia

2 dl sokeria

1 muna

0,5 dl siirappia

2 tl kanelia

1 tl inkivääriä

1 tl neilikkaa

1 tl soodaa

5-6 dl vehnäjauhoja

mantelirouhetta koristeluun

Paisto 175 asteessa 10-15 minuuttia. Leivotaan tankoja jauhotetulla pöydällä, nostetaan uunipellille tarpeeksi kauas toisistaan. Päälle ripotellaan mantelirouihe. Kun tangot ovat pois uunista leikataan ne heti kuumana vinosti viipaleiksi.

Omissa viipaleivissäni ei ole lainkaan inkivääriä, oli kaapista loppu. Tuo mantelirouheen laittaminen on aina vähän sellaista hankalaa. Minulla ne tuppaavat ainakin lähes aina kaikki irtoamaan valmiista pipareista, vaikka kuinka ne painoin tälläkin kertaa kiinni taikinaan ennen uuniin menoa.

 

Ja oikeanpuolimmaiset ovat Hyviä siirappileipiä (n. 60 kpl taikinasta)

200 g voita

150 g sokeria

2 rkl siirappia

1 muna

1 tl kanelia

1,5 tl soodaa

4,5 - 6 dl vehnäjauhoja

Paistetaan 225 asteessa n. 10 minuuttia (kunnes ovat tasaisen ruskeita). Taikinan jauhomäärän kanssa saa olla varovainen, ettei mene liikaa. Taikinasta pyöritellään peukalonpään kokoisia palloja, jotka uunipellillä litistetään jauhotetun haarukan kanssa.  Ohje on äitini ammattikouluaikainen :)

 

Tänään saattaa valmistua eräs neulottu setti, siitä ehkä huomisessa päivityksessä tai sitten pihamaan kuulumisia. Luonnon sade teki ihmeitä eilen ja vaikka lämpötila laski 15 astetta, tuntuu kaikki kasvavan nyt hurjasti. Multa on siis vielä lämmintä ja nyt vielä kosteaakin. Ja perjantaina koittaa odotettu lankakauppareissu ystäväni kanssa :) Lisäksi isännän kanssa on työn alla aitaprojekti... Eli monenmoisia päivityksiä luvassa :)