... ja niiden leipomiseen tässä yksi kiva konsti, jota olen kuullut harvemmin käytettävän, on kylmä nostatus.

Ideana on, että hiiva liotetaan kylmään nesteeseen, muutoin taikina tehdään ihan normaalisti. Esimerkiksi näissä kuvassa valmistuvissa sämpylöissä on hiivaleipäjauhoja. Kun taikina on vaivattu, viedään se kylmään nousemaan. Taikina saa siellä kylmässä sitten nousta ainakin 12h. Uskon, että taikinan voi antaa nousta vaikka pari päivääkin. Ihme ja kumma, taikina nousee ja ainakin omasta kokemuksestani voin sanoa, että sämpylöistä/limpuista (mitä ikinä leipää leipoo) tulee kuohkeampia kuin kuumanostatuksella.  Siis sämpylän sisällä on niitä "leipurin reikiä" eli jonkinlaisia ilmakuplia.

Kuva ei kyllä anna ymmärtää, että taikina olisi noussut, kun unohdin ottaa kuvan ennenkuin aloin sörkkiä taikinaa pois kulhosta. Leivottujen leipien tosin tulee antaa nousta rauhassa, jotta taikina lämpenee kunnolla. Muuten leivät "räjähtävät" uunissa eli poreilevat/halkeilevat. Kuten alla olevasta kuvasta näkyy...

Olen käyttänyt tätä konstia, jos olen halunnut saada seuraavana päivänä nopeasti leipää tehtyä. Nyt pojan synnyttyä olen esim. tehnyt taikinan illalla pojan nukahdettua ja leiponut seuraavana päivänä päiväunien aikana.

Opin tämän keinon eräästä "leipäohjelmasta", joka tuli FST:ltä. En muista naisen nimeä, joka sarjassa leipää valmisti saatika sarjan nimeä . Tanskalainen sarja se oli ja hän on tehnyt muitakin sarjoja, viimeksi taisi tulla jouluruokien valmistamisesta.

 

Ääh, eilen oli ihana sää: lunta ja pakkasta Ja nyt tuulee (taas vaihteeksi...) ja tulee räntää, joka muuttuu lähitunteina vedeksi Eipä ole asiaa tänään ulos vaunulenkille...

PS. Ihan taivaallista, vihdoin löysin nettitikun, jolla meillä toimii 3G Ei me missään NIIN korvessa asuta, etteikö täällä olisi kantavuutta, ollaan vaan tukiasemien "rajalla". Tämä on niin luksusta...!