Vaikka äiti kuinka on opettanut, en ole saanut pitkoja koskaan onnistumaan... 

Mutta nyt otin Ulla Svenskin Lempileivonnaiset kirjan kouraan ja päätin sen avulla koettaa onneani... 

Ja tässä tulos:

... ja olen melko tyytyväinen . Aloitustangoista en saanut riittävän siloisia ja se tekee tuosta pinnasta osittain röpelöisen, mutta muutoin oikein hyvä.

Tuo mainitsemani kirja on kyllä erittäin hyvä opus kenelle tahansa kotileipurille. Siellä on neuvottu ensin ihan yleisesti esim. pulla leipomisen niksit ja sen jälkeen vielä erikseen erilaisia reseptejä toteutukseen.

 

Juhlapitko 2 kpl

 

Taikina:

5 dl vettä

50 g hiivaa

1,5 dl sokeria

0,5 dl maitojauhetta (jätin tämän pois!)

2 tl kaardemummaa (saisi olla tuplamääräkin)

1 tl suolaa

n. 13 dl vehnäjauhoja

1 kananmuna

160 g voita

 

Voiteluun: kananmuna

Päälle: raesokeria ja mantelilastuja

 

Taikina valmistetaan normaalin pullataikinan tapaan. Kun luin kirjan ohjetta hartaasti opin muutaman itselleni uuden niksin. Ensinnäkin taikinaa tehdessä kananmuna ja rasva lisätään viimeiseksi, kun taikinaa on jo vaivattu hetken ennemmin. Toiseksi olen aiemmin vaivannut taikinaa liaan vähän. Tein yleiskoneella taikinan ja annoin sen vaivata nyt sen 10 minuuttia, mikä ohjeessa kehoitettiin. Ihan erituntuinen taikina tuli. Taikina kohosi kahteen jaettuna n. 20 min ja sitten leivoin pitkot. Pellillä pitkot kohosivat vielä n. 40 minuuttia. Paisto tapahtui uunin alatasolla 200 asteessa n. 30 minuuttia.

 

Kirjassa oli lisäksi selkeä ohje letityksestä, jonka olin jo tyystin unohtanut. 

 

Tästä pääset vielä kirjailijan nettisivuille, mistä löytyy vaikka mitä!